miércoles, 16 de enero de 2013

La pissarra digital (PDI)

Què és una pissarra digital i quines aplicacions didàctiques té?


Una pissarra digital és una superfície tàctil on el que es veu és el resultat d’endollar un ordinador a un projector. Així doncs, el que es veu a la pissarra és el mateix que el que es veu a l’ordinador, amb l’avantatge de que la pissarra és tàctil.


Per completar i millorar l’experiència multimèdia podem emprar a més altaveus, micròfons, escàners, webcams...


Com passa actualment, una connexió ràpida a intenet és més que recomanada, es quasi una exigència per poder treure realment profit de les possibilitats que ofereix aquest i qualsevol altre gadget/ordinador/aparell tecnològic.


Què fem amb una PDI al aula?


Podem fer de tot. És una altra manera d’ensenyar i d’aprendre gràcies a la seva interactivitat. Per primera vegada es podran fer anotacions a la mateixa volta que es visiona un vídeo o es llegeix un text; és a dir, suposo que a molts de nosaltres ens ha passat que veient un documental algú fa un comentari i tu no arribes a veure allò que indiquen o assenyalen, o no comprens el que diuen o volen dir. Mitjançant la pissarra digital es pot fer una pausa (efecte Kit-kat), i concretar damunt de la imatge allò que estan dient.


Amb una PDI pots fer realment powerpoints interactius, a mode de tablet gegant. Així doncs, el que s’hauria de fer primerament és una formació sobre l’aparat. Es podem trobar molts i molt diversos cursos ala xarxa, o accedir a webs de l’estil www.educacontic.es on hi ha tota mena de formació i informació.


Hem d’aprofitar també aquesta eina per augmentar l’interès i la curiositat dels petits alhora d’aprendre. Per exemple, si els hi agrada els animals, poden cercar informació i mostrar-la en grup a tota la classe. A més, aquesta informació s’enriqueix si afegim sons, veus, vídeos, informació rellevant i curiosa dels mateixos, plantilles per pintar, per crear ells mateixos, per modificar, poden fer puzles, fins i tot poden parlar dels animals mab alumnes d’altres centres i compartir informació. La qual pot ser mostrada, a tota la classe, una vegada més, mitjançant la pissarra digital.


Una pissarra digital és una tablet gegant, plena de possibilitats i potencialitats, les quals haurem de ser capaços de descobrir. En cas contrari, si el veiem només com una pissarra clàssica però moderna, el que tindrem serà  un aparell car sense funcionalitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario